Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

[Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική--Νίκος Λυγερός] Ψάχνουμε για πετρέλαιο, κάνουμε μεταπτυχιακό

Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΜΠΣ) στο ΑΠΘ αποτελεί τη σύμπραξη τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού

Συντάκτης: 
Στελλίνα Μαργαριταρίδου

Την ώρα που η Ελλάδα έχει ανοίξει σοβαρά επιτέλους την έρευνα για τα κοιτάσματα πετρελαίου, για πρώτη φορά ένα διατμηματικό μεταπτυχιακό στους υδρογονάνθρακες με τον τίτλο «Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης...

Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΜΠΣ) αποτελεί ουσιαστικά τη σύμπραξη τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και υποστηρίζεται με πρωτοποριακό εκπαιδευτικό τρόπο από τις μεγαλύτερες αυτή τη στιγμή πετρελαϊκές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οπως εξηγεί ο Γρηγόρης Τσόκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ στις εγκαταστάσεις του οποίου θα γίνονται τα διετούς διάρκειας μαθήματα, «το μεταπτυχιακό αυτό δίνει διέξοδο επαγγελματική σε έναν πολλά υποσχόμενο τομέα που διανοίγεται για τους νέους επιστήμονες και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης».

Αυτό άλλωστε είναι ενδεικτικό και από τις αιτήσεις που υποβάλλονταν την ώρα που ξεκινούσε η διαδικασία των capital controls.

«Εχουμε στη διάθεσή μας τα πιο σύγχρονα “εργαλεία” στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά. Πρόκειται για λογισμικά από πετρελαϊκές εταιρείες-κολοσσούς όπως η ΑΧΟΝ και η MOBIL. Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αυτό το υλικό παρέχεται δωρεάν. Επίσης έχουμε συνεργασία με την Energean Oil &Gas και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στις εγκαταστάσεις αυτών των ελληνικών εταιρειών θα γίνεται η πρακτική άσκηση των φοιτητών. Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στον τομέα της Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων τύπου ανοιχτής πρόσκλησης, διενεργώντας διαγωνισμούς έπειτα από αίτηση και φυσικά έναν μεγάλο διαγωνισμό για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης. Αυτή η νέα προοπτική δημιούργησε και στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα την υποχρέωση να εκπαιδεύσουν μια νέα γενιά νέων επιστημόνων στον Τομέα των Υδρογονανθράκων, με αποκλειστικό σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη “ελληνοποίηση” του κλάδου αυτού στη χώρα μας και τη δημιουργία νέων στελεχών, τα οποία θα βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους», εξηγεί ο Ανδρέας Γεωργακόπουλος, καθηγητής Κοιτασματολογίας Πετρελαίου ΑΠΘ και επικεφαλής του προγράμματος.

Εξειδικευμένη τεχνογνωσία

Οι γνώσεις που παίρνουν οι συμμετέχοντες είναι πολύ εξειδικευμένες και απόλυτα απαραίτητες στην αναδυόμενη ελληνική πετρελαϊκή αγορά. Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν στις ελληνικές και ξένες εταιρείες και είναι γνωστό πως η διεθνής πετρελαϊκή αγορά παραμένει ιδιαίτερα επικερδής, λένε οι διδάσκοντες και συμπληρώνουν τον αριθμό των αιτήσεων.

Η κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών αφορά μεταξύ άλλων θέματα «ανάπτυξης προηγμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των αποφοίτων στους τεχνικούς κλάδους των Γεωεπιστημών με εφαρμογή στον τομέα των υδρογονανθράκων, παροχής των απαραίτητων γνώσεων όπως π.χ. Γεωστατικής, Πετροφυσικής, Μηχανικής των Υπόγειων Ταμιευτήρων, εφαρμογής των δεξιοτήτων αυτών σε όλο το φάσμα της αναζήτησης (prospecting), έρευνας (exploration) των υδρογονανθράκων αλλά και των παραγωγικών δραστηριοτήτων (production activities), μέσα από τη διδασκαλία, τις υπαίθριες ασκήσεις, τις ερευνητικές εργασίες και τις επισκέψεις σε χώρους σχετικούς με τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων.

Info

Πληροφορίες και αιτήσεις στη σελίδαhttp://hydrocarbons.geo.auth.gr

efsyn.gr


--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική--Νίκος Λυγερός τη 10/06/2015 01:05:00 π.μ.