Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

[Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική--Νίκος Λυγερός] Τον Ιούλιο Ο Διαγωνισμός Για Τα Πετρέλαια Της Κρήτης

Το κόστος κάθε γεώτρησης μπορεί και να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια

Το πολύ σε έναν μήνα από σήμερα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την έκταση νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου μέχρι και τη Γαύδο που έχει ζητήσει από την Κυβέρνηση η κοινοπραξία των Exxonmobil – Total μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια προκειμένου να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία εφόσον δεν εμφανισθούν άλλοι ενδιαφερόμενοι, η έκταση θα παραχωρηθεί στο συγκεκριμένο σχήμα που σημαίνει ότι στις αρχές του 2018 θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν οι πρώτες σεισμικές έρευνες και αφού εντοπιστούν οι στόχοι οι πρώτες για τρεις θα λάβουν χώρα το 2019.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία τεράστια έκταση δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχει μεγάλα βάθη και για την οποία δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα παρά μόνο ενθαρρυντικές ενδείξεις για κάποιες μόνο περιοχές.

Έχει ενδιαφέρον ότι στον τελικό χάρτη της πρότασης της κοινοπραξίας δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να θεωρείται «αμφισβητούμενο» ή να βρίσκεται εκτός της ελληνικής θαλάσσιας οικονομικής ζώνης, θέμα για το οποίο οι τρεις εταιρείες επέδειξαν ιδιαίτερη προσοχή. Ακριβώς επειδή πρόκειται για βαθιά νερά το κόστος κάθε γεώτρησης μπορεί και να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι τα στατιστικά εντοπισμού αξιοποιήσιμων εμπορικά κοιτασμάτων δεν ξεπερνούν διεθνώς το 20%.

Σε κάθε περίπτωση και έπειτα από μεγάλο το διάστημα αδράνειας καταγράφεται ξανά κινητικότητα γύρω από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Η πρώτη μεγάλη πολυεθνική που εισήλθε στην ελληνική αγορά ήταν η total μέσω του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση 20 που θαλάσσιων περιοχών σε Ιόνιο και Κρήτη.

Την σκυτάλη πήρε ο ισπανικός κολοσσός Repsol που συμφώνησε την εξαγορά του 60% των παραχωρήσεων της energy oil στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων. H τρίτη κατα σειρά πολυεθνική που μπαίνει στην Ελλάδα είναι η exxon mobil με στόχο τα υποθαλάσσια κοιτάσματα και όχημα το ΕΛΠΕ.

Μια εκτίμηση για τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τις έρευνες υδρογονανθράκων σε βάθος χρόνου έδωσε πρωί μερών σε εκδήλωση της δημοκρατική συμπαράταξη στη Βουλή ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου.

Αν υπάρξει ανακάλυψη και εκμετάλλευση επί 25 ενός κοιτάσματος 100 εκατομμυρίων βαρελιών στο Ιόνιο τότε οι αρχικές επενδύσεις ύψους 1,82 δις ευρώ θα συμβάλλουν σε ετήσια αύξηση 0,4% του ΑΕΠ με τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου να αν έρθουν σε 180 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ίδια εκδήλωση που αφορούσε την δυνατότητα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού μας συστήματος από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας ο πρώην υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης που συνέδεσε την θητεία του στο υπουργείο με την επανεκκίνηση της προσπάθειας αξιοποίησης των των εγχώριων υδρογονανθράκων υπενθύμισε ότι το 2013 θεσπίστηκε η απόδοση του 75% των εσόδων από την εκμετάλλευσή τους για τη στήριξη των ταμείων.

cretalive.gr


--
Ανάρτηση Από τον/την Blogger στο Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική--Νίκος Λυγερός τη 6/12/2017 01:36:00 π.μ.